Στον Αλμυρό «εν δράσει»

Μέσα στα πλαίσια του  περιβαλλοντικού προγράμματος  «Υγρο(βιό)τοποι του νησιού μας: Ιστορίες του νερού» στο οποίο συμμετέχουμε, επισκεφθήκαμε την Πέμπτη 21/3/2013, τον υγρότοπο του Αλμυρού ποταμού που βρίσκεται στο Γάζι του δήμου Μαλεβυζίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε σαν μέλη ομάδας περιηγητών που για πρώτη φορά επισκέπτονται μια περιοχή,  με σκοπό στη συνέχεια, να την  «συστήσουν» στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του. Αυτή η «προσομοίωση» μας έκανε να δούμε την περιοχή με άλλα μάτια και να εντοπίσουμε πράγματα θετικά και αρνητικά, που δεν είχαμε προσέξει σε προηγούμενες επισκέψεις μας.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Όπως μας ενημέρωσαν κι οι άνθρωποι του WWFHellas, όταν τους επισκεφθήκαμε στα γραφεία τους στο Ηράκλειο, στην περιοχή υπάρχουν 5 είδη ψαριών, 3 είδη αμφίβιων, 6 είδη ερπετών, 7 είδη θηλαστικών, 206 είδη πουλιών και εκατοντάδες ασπόνδυλα. Κάποια από τα παραπάνω είναι ενδημικά είδη που συναντούνται μόνο εδώ, όπως π.χ. ένα συγκεκριμένο είδος αράχνης που ζει στην σπηλιά στο Μάτι (Λίμνη του Αλμυρού). Επίσης ο Αλμυρός αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό των αποδημητικών πουλιών που μεταναστεύουν κάθε χρόνο από την Β. Ευρώπη προς το νότο.  Έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο άγριας ζωής όπου απαγορεύεται, τουλάχιστον θεωρητικά, το κυνήγι, το ψάρεμα και η βόσκηση κοπαδιών.

Ο Αλμυρός επίσης προσφέρεται για παρατήρηση πουλιών και ζώων, για την εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων από τα σχολεία της περιοχής κι όχι μόνο, αλλά και για επιστημονική έρευνα για Βιολόγους, περιβαλλοντολόγους κλπ.

Δυστυχώς παρατηρήσαμε πολλά σημεία παραμέλησης και υποβάθμισης της περιοχής. Είδαμε σκουπίδια, αυθαίρετη δόμηση, όχι σαφή οριοθέτηση και καταφανή καταπάτηση του υγροτόπου.

 Επίσης παρατηρήσαμε ότι δεν υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες για τον υγρότοπο, σαφώς οριοθετημένο μονοπάτι περιήγησης αλλά ούτε και θέσεις ξεκούρασης μέσα σ? αυτόν.

Τέλος κατά την επίσκεψη μας είδαμε κοπάδια με πρόβατα να βοσκούν παράνομα μέσα στα όρια του υγροτόπου, ενώ είχε τοποθετηθεί αυτοσχέδια ? « πόρτα» , για την φύλαξη των ζώων.

 Παρόλα αυτά, ο Αλμυρός θα μπορούσε να γίνει τουριστικός προορισμός για φυσιολατρικές ομάδες και οικό-τουρίστες, να είναι χώρος αναψυχής για την τοπική κοινωνία, να δώσει λύσεις σε προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης  της περιοχής, αφού η  καρστική πηγή από την οποία αναβλύζουν τα νερά του, είναι η μεγαλύτερη της Κρήτης με μέση ετήσια παραγωγή 240 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή το 1/3 των κατακρημνισμάτων του Ψηλορείτη.

Ως ομάδα θέλουμε να προτείνουμε τα εξής που θα βοηθήσουν στην επιβίωση και στην αξιοποίηση αυτού του σημαντικού υγροτόπου:

  • Συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της περιοχής,
  • Συστηματική προβολή του ως τουριστικού προορισμού,
  • Σαφή οριοθέτηση και σήμανση του,
  • Συστηματική φύλαξη, προστασία, συντήρηση και καθαριότητα του,
  • Δημιουργία μονοπατιού περιήγησης και θέσεων ξεκούρασης μέσα σ? αυτόν,
  • Παρότρυνση εθελοντικής δράσεις από ομάδες πολιτών,
  • Μεγαλύτερη εμπλοκή των σχολείων όλων των βαθμίδων της περιοχής.

Τέλος, όσο και να φαντάζει κοινότοπο, θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους και στους εαυτούς μας ότι:

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟ

 

Περιβαλλοντική ομάδα του 3ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου

Additional information